Kärsitkö sinäkin magnesiumin puutoksesta?

magnesium kirja

Luin noin viikko sitten tosi mielenkiintoisen kirjan nimeltään "The Magnesium Miracle" Se tuli ihan sattumalta vastaan, kun selasin tuota Amazonin kindlekirja -osastoa, mutta en voinut laskea sitä enään alas kun kerran aloin sitä lukemaan. Ihan älyttömän hyvä ja mielenkiintoinen kirja, joka sai ainakin mut ajattelemaan.

Kirjan sanoma oli siis jotakuinkin se, että suuri osa meistä ihmisistä saa nykypäivänä liian vähän magnesiumia, joka on erittäin tärkeä mineraali ihmisen terveyden kannalta. Ennen tätä mineraalia sai tosi paljon ihan syömällä perusruokia, mutta koska se kertyy kasveihin maaperän kautta on tilanne nykyään eri. Koska yleensä kasveja kasvatetaan teollisesti samassa maaperässä vuosi toisensa perään, kuluttavat ne nopeasti maaperän magnesiumit ja tulevina vuosina ei niihin satoihin sitten sitä enään niin paljoa siirrykkään.

Esimerkiksi Lisäravinnetieto kertoo, että suomalaiset saivat vielä 1900 -luvun alkupuolella keskimäärin melkein 1000 mg magnesiumia päivässä ihan syömällä vain tavallisia ruokia kuten leipiä yms.  Nykyisin se suositusraja on noin 400 mg päivässä, joten ennen ihmiset sai tosi hyvin magnesiumia.

Nykyään on kuitenkin hyvin vaikea arvioida paljonkin ihminen oikeasti saa magnesiumia kun se syö jotakin kasviksia. Vaikka meille on merkattu oletusarvot, esim. että parsakaalissa on magnesiumia tämän verran, vaihtelee toi määrä tosi paljon sen mukaan missä se on kasvatettu, ja millainen maaperä sillä on ollut kasvaa juuri sinä vuotena. Täten vaikka virallisten laskujen mukaan saisikin tarpeeksi magnesiumia, kuten suuri osa suomalaisista virallisesti saa, voi toi saanti olla kuitenkin oikeasti huomattavasti heikompaa kuin luullaan.

Magnesium Miraclen mukaan jopa 50 % länsimaalaisista kärsisisikin magnesiumin puutoksesta, ilman että suurin osa sitä edes tiedostaa. Se on vaikea havaita, sillä se ei näy noissa perusverikokeissa, vaan sitä pitää tietoisesti etsiä jos se halutaan havaita.

Tuolla Lisäravinnetiedon artikkelissa on enemmän tietoa suomeksi siitä, mitä magnesiumin puutos aiheuttaa. Kuitenkin voidaan sanoa, että se laskee elämänlaatua ja mm. energian määrää. Ei hyvä!

Ite ainakin menin heti seuraavan päivänä ton kirjan lukemisen jälkeen Citymarkettiin, ja ostin itsellenni magnesiumlisän, jota oon nyt syönyt siitä lähtien. Oon ottanut varuilta 400 mg päivässä, koska magnesium ei ole vaarallinen hieman suurempina annoksina, ja koska toi kirja suositteli ottamaan aluksi isomman annoksen jotta toi puutos saadan paikattua. Sen jälkeen voi kuulemma laskea tätä annosta hieman jos haluaa. Toisaalta toi kirjan kirjoittaja kertoo, että hän syö edelleen ton 400 mg päivässä ja on jo vuosien ajan.

Jos meette ostamaan magnesiumia lisäravinteena, kannattaa varoa ettei osta niitä halpoja versioita, jossa on käytetty magnesiumoksidia. Se imeytyy tosi paljon huonommin kuin muut, ja sen syöminen onkin melkein turhaa. Ottakaa jotakin, missä on mitä tahansa muuta magnesiumin muotoa. Sen näkee sieltä purkin takaa, kun lukee ainesluottelon. Itselläni on magnesiumsitraattia, ja sen pitäisi ainakin imeytyä ja toimia hyvin.

Suosittelen kyllä kurkkaamaan ton kirjan, jos on yhtään mielenkiintoa tälläisiä asioita kohti. Tosi hyvin kirjoitettu, ja tosi mielenkiintoinen kirja jota oli oikeasti ilo lukea. Lisäksi sen sanoma oli ajankohtainen ja tärkeä, joten melkein kirja oli kyllä kyseessä.

Helpoiten ton saa tuolta Amazonin kautta Kindle -muodossa, mutta varmasti tota saa Suomeenkin jostain Adlibriksesta tai ehkä jopa jostain Suomalaisesta Kirjakaupasta. Hieman tyyriimmän puoleinen kirja, mutta täyttä asiaa ja tosi hyvä. Lämpimästi suosittelen kyllä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *